2021 yılında güvenlik belgesi almak isteyen bir kişi kaç TL ücret öder? Güvenlik Belgesi kaç TL? Kurs ücreti dışında hangi ücretler ödeniyor? Silahlı güvenlik sertifikası veya silahsız güvenlik sertifikası ücretleri ne kadar?
Güvenlik belgesi kaç TL? (2021 Güncel Fiyatlar)
Son zamanların oldukça yoğun ilgi gören ve oldukça fazla iş imkanı bulunan özel güvenlik sektörüne giriş yapabilmek için özel güvenlik kimlik kartı almanız gereklidir. Özel güvenlik kimlik kartı almak için özel güvenlik kursu görmek dolayısı ile kurs dahil olmak üzere güvenlik belgesi kaç TL sorusu otomatik olarak sorulmaktadır.
Silahlı Güvenlik Belgesi Kaç TL?
Silahlı güvenlik belgesi almak isteyen bir özel güvenlik adayı sadece kurs ücreti ödemiyor. Bunun dışında yaptığı masrafları kalem kalem yazmak gerekirse;
Özel Güvenlik Kurs Ücreti
Sağlık Raporu Ücreti
Biyometrik Fotoğraf Ücreti
Sınav Harcı Ücreti
Kimlik Harcı Ücreti
Kimlik Kartı Ücreti
Silahsız Güvenlik Belgesi Kaç TL?
Silahsız güvenlik belgesi almak isteyen bir özel güvenlik adayı ise aşağıda sıraladığımız kalemlerde masraflar yapmaktadır.
Özel Güvenlik Kurs Ücreti
Sağlık Raporu Ücreti
Biyometrik Fotoğraf Ücreti
Sınav Harcı Ücreti
Kimlik Harcı Ücreti
Kimlik Kartı Ücreti
Güvenlik görevlisi olmak için yukarıda saydığımız maddeler için ücretler ödenmektedir. Bu ücretler dışında başka bir ücret genel olarak olmamaktadır. Şimdi ise bu ücretlerin kaç TL olduğunu madde madde sizlere yazalım.
1- Özel Güvenlik Kurs Ücreti
Özel güvenlik kurs ücretleri ilden ile farklılık göstermektedir. Kurs ücreti İstanbul’da silahlı güvenlik kursu için yaklaşık 1000 – 1500 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu kurs ücretlerini kursiyer talep ettiğinde taksitlendirme imkanları da sunulmaktadır. Özel güvenlik adayı dilerse kredi kartına taksit dilerse de senet taksit olarak ödeyebilmektedir.
Yine İstanbul’da silahsız güvenlik eğitimi kursu için ise 800 – 1200 TL arasında kurs ücretleri değişkenlik göstermektedir. Silahsız güvenlik kursu ücreti hemen hemen tüm kurslarda kredi kartına taksit veya senet taksit olarak ödenmektedir.
Silahlı güvenlik kursları yaklaşık 15 gün, silahsız güvenlik kursları ise yaklaşık 13 gün sürmektedir. Kursa tam evraklı olarak kayıt olduktan sonra en kısa sürede dersleriniz başlar ve eğitimler belirtilen günler kadar sürer.
2- Sağlık Raporu Ücreti
Silahlı güvenlik veya silahsız güvenlik 5188 sayılı kanuna göre “Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu” almak zorundadır. Devlet hastanesinden alacağı bu sağlık raporunda KBB, göz, nöroloji, ortopedi, pskiyatri doktorlarının kaşeleri ayrıca raporun karar kısmında silahlı ise “Silahlı güvenlik görevlisi olur” , silahsız ise “Silahsız özel güvenlik görevlisi olur” ibareleri yazmalıdır. Bu sağlık raporu alındığı tarih itibari ile 1 yıl geçerlidir.
Özel hastane veya polikliniklerden raporlar geçersizdir. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka sağlık raporunun Devlet Hastanesinden alınması gerekir. Sağlık raporları ortalama 200 TL ile 270 TL arası değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu rapor özel bir rapor olduğundan dolayı SGK’lı olmak raporu ücretsiz yapmamaktadır. Silahlı ve silahsız rapor ücreti aynıdır.
3- Biyometrik Fotoğraf Ücreti
Özel güvenlik kursuna kayıt yaptırırken 2, kimlik kartınızı almak için müracaat esnasında 2 olmak üzere toplam 4 adet biyometrik fotoğraf istenmektedir. Biyometik fotoğraflarda istenen özellikler şöyledir;
En az 6 ay öncesinde çekilmiş olmalı
Arka fon beyaz olmalı
Mümkünse sakalsız ve gömlek kravat takılması (iş başvurularında olumlu gözükmesi bakımından) gereklidir.
Biyometik fotoğrafa 2021 yılı içerinde 15 ile 25 TL arasında bir ücret ödenmektedir.
4- Sınav Harcı Ücreti
Özel güvenlik görevlileri özel güvenlik sınavına giriş yapabilmeleri için sınav harç ücreti ödemesi gerekir. Sınav harç ücretleri sınavdan yaklaşık 30-35 gün önce kayıt olunan kursa veya kursun size vereceği IBAN numaralarına yatırılması gerekir.
Sınav harcınız yatırılmadığı taktirde sınava girişiniz yapılamaz. Bu nedenle sınav harç ücreti dönemini kaçırmamanız gereklidir. Sınav harcı ücretleri kurumdan kuruma değişkenlik gösterebilmektedir. Silahlı için 150 silahsız için 120 TL gibi düşünebilirsiniz.
ÖNEMLİ ARA NOT: Yukarıda belirtilen ilk 4 kalem ile kursu görecek ve sınava girene kadar başka hiç bir ücret ödenmeyecektir. Bundan sonraki ücretleri ise sertifikanızı aldıktan sonra emniyete başvuru aşamasında geçtiğinizde ödeyeceksiniz. Buraya kadar bir hesaplama yapacak olursak ve güvenlik belgesi kaç TL dersek;
Silahlı Güvenlik Görevlisi Belgesi Alana Kadar
Kurs ücreti 1000 TL
Biyometrik resim 10 TL
Sağlık raporu 200 TL
Sınav Harcı 150 TL
Silahsız Güvenlik Görevlisi Belgesi Alana Kadar
Kurs ücreti 800 TL
Biyometrik resim 10 TL
Sağlık raporu 200 TL
Sınav Harcı 120 TL
Bu aşamadan sonra artık güvenlik belgesini kimlik kartına çevirmeniz için gerekli ücretleri anlatacağız. Bunun için geriye kalan sadece devlete ödenen kimlik harç ücreti ve kimlik kartı ücreti olacaktır.
5- Kimlik Kartı Ücreti
Kimlik kartı ücreti için 2021 yılında 45 TL’dir. Herhangi bir Halkbank şubesine giderek yatırılabilir. ATM’den yatırılma kabul edilmemektedir. Bu ücreti içeriden gişeden yatırmanız gereklidir.
6- Kimlik Harcı Ücreti
Özel Güvenlik kimlik harcı ücreti silahlı ve silahsız için aynıdır. 2021 yılında 986 TL olan bu ücret Vergi Dairelerine yatırılmaktadır. Her Vergi Dairesine bu ücret ödenebilir. Özel güvenlik kimlik harcını sınava girip sonucunda başarılı olan adaylar öder.
Artık kendiniz Güvenlik belgesi kaç TL? Yada güvenlik belgesini cebime koyana kadar ne zaman ne kadar ücret ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Ayrıca kurumumuzda sertifika ücreti, poligon ücreti, mermi ücreti gibi ekstra ücretler yoktur ve alınmaz.