Silahlı Özel Güvenlik Atışı Nasıl Yapılır?
Silahlı güvenlik atışı nasıl yapılır? Silahlı güvenlik atışı yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Silahlı güvenlik eğitimi alacak bir çok kişinin kafasını kurcalayan bu soruları sizlere cevaplandırmak istedik.
Silahlı Güvenlik Atışı Nedir Nasıl Yapılır?
Silahlı güvenlik kursu alan veya almak isteyen bir çok kursiyer, silahlı güvenlik atışı nasıl yapılır sorusunu sormakta ve atış esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiği ile alakalı sorular yöneltmektedir. Bu soruların hepsini cevaplayacak ve silahlı özel güvenlik atışlarının nasıl yapıldığını aşağıda sizlere ayrıntılı şekilde anlattık.
Silahlı Özel Güvenlik Atışında Eğitim Atışı ve Sınav Atışı Prosedürleri
Silahlı güvenlik kursuna kayıt olan öğrenciler, eğitim kurumu tarafından eğitim amacı ile poligonda atışa götürülür. Eğitim atışı olan bu atışta 25 (yirmi beş) adet mermi ile atış yapılır. 5188 Sayılı Kanun’un Birleştirilmiş Genelgesine göre bu 25 adet mermi ile atış yapılan eğitim atışı, 5 metreye beş adet, 10 metreye on adet, 7 metreye ise on beş adet tabanca mermisi atılarak yaptırılır.
Eğitim atışlarında 25 mermiden en az 15 adet merminin hedefe isabet etmesi gerekmektedir. 25’te 15 yapmak başarı kursiyer için başarı sayılır hatta yine yönetmelikte kursiyer 25 merminin en az 15 tanesini hedefe isabet ettirmesi, etmemesi halinde edene kadar atışa devam etmesi gerektiğini belirtir.
Eğitim atışları özel güvenlik eğitim kurumlarında kurs ücretinin içerisine dahildir. Ancak bazı eğitim kurumları eğitim atışlarını kurs ücretinin dışında diye belirterek, ayrıca ücret talep edebilir. Bu nedenle kursa kayıt olmadan önce sorun yaşamamak için kurs ile görüşmenizde fayda var.
Özel güvenlik eğitim atışları ve sınav atışları aşağıdaki atış kağıdına yapılmaktadır.
Silahlı Güvenlik Sınav Atışı
Silahlı güvenlik sınav atışı yine poligonda olmakla beraber 5 adet mermi ile yapılır. Silahlı güvenlik olan kursiyer, sınavlara katılmadan önce eğitim kurumundan sınav giriş belgesini alır. Bu belgede sınav atış poligonu, adresi ve atış saati belirtilmektedir.
Atış günü ve atış saatinde eğitim kurumu size atış kağıdınızı doldurtur ve 5 adet mermi teslim eder. Sınav atış kağıdınız ile beraber poligona giriş yapıp, atış amirlerinin komutlarına uyarak, atış gerçekleştirilir.
Sınav atışında isabet konusu ise insan siluetinin dış çizgileri esas alınır. İnsan siluetinin içerisinden nereden vurursanız vurun isabet sayılır. Böylece her isabet size 10 puan kazandıracaktır. Beş atış yapacağınız için toplamda 50 puan alabilir ve başarılı bir atış geçirebilirsiniz.
Sınav atışında en çok sorulan sorulardan biriside kaç tane vurmam gerek sorusudur. Atış sınavından aldığınız puan 100 adet temel soru ve 25 adet silah sorusuna etki edeceği ve ortalamayı yükselteceği için mümkünse hepsini vurmanız gerekir. Ancak 1 adet atış yapıp sınavı geçen kursiyerde görülmüştür. Hatta isabet ettirmeyip, 70,50,0 puan alarak sınavı geçen kursiyerde mazide olmuştur.
Özel Güvenlik Silah Sınav Atışında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güvenlik sınav atışına katılan kursiyerlerin en çok yaptığı hatalar ile yapılmaması gerekenleri ayrıca en çok nelere dikkat edilmesi gerektiğini de sizlere anlatmak istiyoruz.
Özel Güvenlik Eğitim ve Sınav Atışında Yapılmaması Gerekenler
- Heyecanınızı kesinlikle yenmelisiniz. Heyecan yapmak atışınızın kaçmasına neden olmakla beraber bir çok kursiyer heyecandan atışı kaçırdığı gözlemlenmiştir.
- Atış amirlerinin komutlarını kesinlikle dinlemelisiniz. Verdiği komutlar sizin sağlığınız ve çevre sağlığı için son derece önemlidir. Kazaya sebebiyet vermemek için mutlaka bir kulağınız atış amirinde olmalıdır.
- Atış gününden bir gün önce mutlaka iyi bir şekilde dinlenmeli ve gözlerinizin yorgun olmaması gereklidir.
- Atıştan birkaç gün önce şınav çekmenin kolları güçlendirdiği ve daha sabit bir atış gerçekleştirildiği söylenmektedir.
Özel Güvenlik Eğitim ve Sınav Atışında Yapılması Gerekenler
- Rahat bir atış yapabilmek için nişan alırken kollarınızı çok germemeli veya çok gevşek bırakmamalısınız.
- Bacaklarınızı omuz hizasında açmalı ve rahat bir duruş sağlamalısınız.
- Nişan alırken göz, gez ve arpacık kuralına dikkat etmelisiniz. Bunun için dilerseniz youtube.com’a “temel atış teknikleri” aramasını yaptığınızda tabancada nasıl nişan alacağınızı sizlere anlatmaktadır.
- Tabancanın tetiğini ezmeli yani yavaş yavaş çekmelisiniz.
- Tetiği çekerken işaret parmağının ilk boğumu yani işaret parmağının il boğumundaki etli olan kısım ile çekilmelidir.
- Atış yapılırken nefes tekniğini de unutmamak gerekir. Tetiği ezmeden hemen önce derin bir nefes alınır. Alınan nefesin 3’te 2’si dışarı verilir ve tetik düşürmek için en uygun zaman bu zamandır. Aksi halde kollarınızda bir salınım ve ellerde titreme söz konusu olabilir.
Silahlı güvenlik atışı nasıl yapılır? Silahlı güvenlik atışında bilinmesi gerekenler ve tüm detayları sizlerle paylaştık. Umarım sizler içinde bu yazımız bir kılavuz görevi görür. Diğer yazılarımızı okuyup tüm detayları öğrenmek veya bizlere soru sormak isterseniz, iletişim menüsünden bizlere ulaşabilir ve tüm sorularınızı yöneltebilirsiniz.